ZUID-AFRIKA // DAG 1 // DAG 2 // DAG 3 // DAG 4 // DAG 5 // DAG 6 // DAG 7 // DAG 8 // DAG 9 // DAG 10 // DAG 11 // DAG 12 // DAG 13 // DAG 14 // DAG 15 // DAG 16 //
          2016        // DAG 17 // DAG 18 //

   Reisverslag Zuid-Afrika 2016  //  Dag  14  //  Hermanus -> Franschhoek

Vandaag hoeven we niet vroeg op te staan en er zijn ook geen koeien of andere rare dieren die ons wakker maken. Na het ontbijt rijden we naar het centrum van Hermanus waar we toch nog even naar walvissen gaan zoeken. Al snel spotten we er 1 niet te ver uit de kust en we zoeken een mooi bankje om hem eens te volgen. We zitten heerlijk in het zonnetje met prachtig uitzicht over de oceaan voor ons. Op de rotsen zitten ook nog allemaal klipdassies die continu leuke capriolen uithalen. Helaas komt de walvis niet echt dichterbij en dus belsuiten we rond 11 uur in de auto te stappen.

We rijden de kustweg af naar het plaatsje Bettys bay. We bezochten tijdens vorige reizen al eens de pinguin kolonie op boulders beach maar hier schijnt er ook 1 te zijn. Volgens internet en alle boekjes veel kleiner en onbekent bij het massa toerisme maar tja als het op de route ligt waarom niet! Eenmaal aangekomen kijken we onze ogen uit! Ongelofelijk hoeveel pinguins hier zitten, het zijn er echt duizenden! Zoveel zagen wij er op boulders beach nog nooit in elk geval. Ook is de setting veel mooier omdat er niet overal huizen omheen staan. De dieren leven echt tussen de rotsen en op kleine zand strandjes.

Via een houten vlonder kunnen we het hele terrein aflopen en echt overal om ons heen zien, horen en ruiken we vooral pinguins! Op het eind van de vlonder zit ook nog een grote kolonie aalscholvers met nesten en er lopen ook allemaal klipdassies met jongen rond. De jonge klipdassies zijn echt net cavias echt heel grappig om te zien. Kortom wat ons betreft is deze pinguin kolonie veel leuker dan die bij boulders beach, goedkoper en vele malen rustiger! Maar laat dat massa toerisme hier maar lekker wegblijven dan hebben de dieren hier ook rust.

We rijden de kustweg weer verder en ik blijf het zeggen wederom over een fantastische weg! Eigenlijk hebben we vanaf beaufort west alleen maar schitterende wegen gehad en dat zegt genoeg over deze omgeving. Er is hier gewoon ongeloofelijk veel te zien en te doen. Bij het plaatsje sommerset west rijden we het binnenland in naar stellenbosch waar we besluiten te lunchen bij een tentje dat we nog van vorig jaar kennen. Nog steeds niks veranderd en heerlijk eigentijd. Het is een lunch room maar tegelijk ook een plek waar je wat keuken spullen kan kopen en vooral allerlei zoete lekkere dingen!

Hierna rijden we door naar Franschhoek en de weg is weer fantastisch. Hoge bergtoppen en overal wijnvelden maken het uitzicht om elke bocht weer fantastisch. Ons hotel ligt aan de rand van Franschhoek en is geweldig gelegen. Een zeer grote mooie tuin, wijngaard en grote nette kamers. Kortom we hebben weer een leuk onderkomen gevonden voor vannacht.

De man aan de receptie is zo aardig voor ons een restaurant te reserveren in Franschhoek en als we aankomen worden we aangenaam verrast. Echt een heerlijke plek wat hoger op de bergrand en daardoor een uitzicht over gehele vallei waar Franschhoek in ligt. We zien vanaf het terras een geweldig mooie zonsondergang en als de zon eenmaal weg is gaan we naar binnen. Het eten is heerlijk en de bediening uitermate vriendelijk. Verbaasd mij altijd hoe snel hier in Afrika de gerechten de keuken uitkomen. Nadat je besteld hebt staat binnen 10 minuten je eerste gerecht voor je en binnen 5 minuten na het voorgerecht is het hoofdgerecht er al. Vaak is het kwalitatief dan ook nog erg hoogstaand en daar kunnen ze in nederland nog iets van leren.

Tijdens ons eerste bezoek aan Zuid-Afrika moesten we er niet aan denken om in het donker nog de weg op te gaan maar nu zijn we zo ervaren dat het ons helemaal niks meer uitmaakt. Dat kwartiertje terug rijden is geen enkel probleem meer. We merken zowiezo dat het land ontzettend veranderd is in 8 jaar tijd. Tuurlijk zijn er nog hele wijken met krotjes en arme mensen maar het land lijkt in rap tempo een stijgende lijn te hebben gevonden. Al is er ook nog een lange weg te gaan want de verdeeldheid tussen zwart en wit tja die valt nog altijd niet te ontkennen. Wij hebben in elk geval nog geen sloppenwijk met alleen maar blanken erin gezien!

Morgen vertrekken we hier en rijden we het korte ritje naar het door ons zo geliefde Kaapstad. We hebben geen idee waarom maar deze stad hebben we toch wel in ons hart gesloten. Een heerlijke plek om een vakantie te beindigen. Hopelijk gaat ze ons deze keer ook niet terleur stellen.

Overnachting : val d'or estate, Franschoek

Vorige pagina    Volgende pagina