AFRIKA // DAG 1 // DAG 2 // DAG 3 // DAG 4 // DAG 5 // DAG 6 // DAG 7 // DAG 8 // DAG 9 // DAG 10 // DAG 11 // DAG 12 // DAG 13 // DAG 14 // DAG 15 // DAG 16 //
     2015   // DAG 17 // DAG 18 // DAG 19 // DAG 20 // DAG 21 // DAG 22 // DAG 23 // DAG 24 //   Reisverslag Afrika 2015   //   Zimbabwe   //  Dag  9  //  Victoria falls

Mosi-oa-tunya (the smoke that thunders) :

Om 8 uur vanochtend werden we opgehaald voor onze dagtrip naar Victoria falls in Zimbabwe. De bus brengt ons samen met nog een stuk of 10 andere naar de grens van Botswana. Hier verlaten we het land en een paar honderd meter verder moeten we met zijn alle het kantoortje van de Zimbabwaanse douane in. Hier moeten we allemaal eerst wat formulieren invullen en natuurlijk betalen voor het visum. Je kunt met alle mogelijk valuta betalen behalve met die van het land zelf. De Zimbabwaanse dollar blijkt zo weinig waard dat zelfs de lokale bevolking deze niet wenst te hebben.

Een pagina groot plakkaat in ons paspoort rijker rijden we dan Zimbabwe binnen. We rijden wel in een andere (exact dezelfde) bus omdat motorvoertuigen de grens over meenemen erg duur is. Het is ongeveer een uur rijden naar het plaatsje Victoria Falls. Het is een lange rechte weg die dwars door een natuurgebied loopt. In het plaatsje Victoria Falls is alles gericht toerisme en overal zitten restaurants en bars. De mensen zijn ook veel opdringeriger dan in Botswana en proberen van alles te verkopen. Als we met de bus stil staan probeert een jongen mij een biljet uit Zimbabwe te verkopen. Hij wilt een biljet van 20 biljoen Zimbabwe dollars verkopen voor 1 US dollar. Uiteindelijk hebben we het maar niet gedaan omdat hij zo'n pak geld in zijn hand had dat het waarschijnlijk nog nep was ook.

Uiteindelijk komen we aan bij Victoria falls national park en we moeten natuurlijk dik entree betalen. Dertig Us dollar of 25 euro maar wederom is betalen met de Zimbabwaanse dollar niet mogelijk. Van andere toeristen hoorden we al dat er zelfs alleen US dollars uit de pin automaten komen. Wij hadden onze Botswaanse Pula's gister al gewisseld voor US dollars en hoeven dus niet te pinnen.

De gaan we eindelijk naar de falls toe of zoals de lokale bevolking het noemt Mosi-oa-tunya (the smoke that thunders). De totale waterval is meer dan een kilometer breed en varieert in hoogte tussen de 90 en 105 meter. Omdat het water in de Zambezi rivier in mei op zijn hoogst is zien wij de waterval in zij volle glorie. Er worden overal poncho’s verkocht maar wij gaan voor de full experience. Langs de rand van de watervallen zijn een stuk of 20 uitzichtpunten gemaakt de één nog mooier dan de ander. Het is ongelofelijk hoeveel water hier naar beneden komt. De hoeveelheid is zo groot dat er zelfs een nevel wolk omhoog komt uit de kloof. Hier komt dan ook de naam “the smoke that thunders” vandaan.

Vanaf uitzicht punt 5 beginnen we wat nat te worden van de nevel maar als we op de helft van uitzichtpunten komen veranderd de nevel gewoon in een zware regenbui. We laten ons niet uit het veld slaan en ongeveer tegelijk met 2 Zuid-Afrikanen die bij ons in de bus zaten bezoeken we alle uitzichtpunten. Mijn camera is water afstotend maar als alles tot op het bot toe doorweekt is besluit ik toch maar mijn camera te ruilen voor de onderwater camera. Op het laatste uitzichtpunt hebben we een mooi uitzicht op de brug die de grensovergang vormt tussen Zimbabwe en Zambia. Wij blijven echter aan deze kant van de grens omdat we geen Gele koorts vaccinatie hebben. Als we nu Zambia zouden bezoeken mogen we morgen Namibië niet meer in omdat deze dat eisen als je in een land waar gele koorts voorkomt bent geweest.

We gaan op het terras zitten en bestellen en soep en pasta terwijl we enigszins proberen op te drogen. De meeste mensen hebben toch allemaal poncho’s maar dit is wel de manier om de watervallen echt te ervaren. Het eten in het restaurant is verbazingwekkend goed en gekscherend zeg ik tegen de Zuid-Afrikanen naast ons dat er waarschijnlijk een Italiaan in de keuken staat. Na de lunch hebben we nog tijd over voor de bus ons komt halen en dus lopen we nog een keer naar de eerst paar uitzichtpunten. En o wat ben ik blij dat we dit gedaan hebben! Inmiddels zijn eigenlijk alle toeristen verdwenen en die missen het spektakel pas echt. De zon is gedraaid en staat nu vanaf de Zimbabwaanse kant op de watervallen. Het gevolg is dat er overal prachtige regenbogen door de nevel tevoorschijn zijn gekomen. We lopen de eerste paar uitzichtpunten dus nogmaals af maar stoppen als we weer nat beginnen te worden, daar hebben we nu echt geen zin meer in.

Als we het park verlaten lopen we nog even langs de vele kraampjes maar de mensen zijn zo opdringerig dat we al geen zin meer hebben om iets te kopen. Daarnaast zijn ook nog eens de US dollars op en we hebben geen zin om te pinnen. De bus is netjes op tijd en we worden netjes terug gebracht naar de grens waar alle perikelen zich weer in omgekeerde richting herhalen. Eenmaal terug in Kasane tanken we de auto vast zodat we morgen zo vroeg mogelijk kunnen vertrekken. We hebben een lange rit voor de boeg en dus willen we rond 6 uur al de weg op.

Tijdens het eten worden we nog verrast door een optreden van een grote groep Afrikanen die in lokale klederdracht (weinig) zingen en dansen. Een leuke afsluiter van 7 geweldige dagen in Botswana. Morgen verlaten we het land en wat mij betreft toch wel een beetje met pijn in het hart. Botswana is ten opzichte van Zuid-Afrika een veel puurdere safari beleving. Er zijn geen hekken om de parken, de natuur is overweldigend mooi, de mensen zijn super vriendelijk en het lijkt allemaal wat eerlijker verdeeld dan in Zuid-Afrika. Er is hier niet zo'n extreem groot verschil tussen arm en rijk, je kunt eigenlijk stellen dat iedereen ongeveer evenveel lijkt te verdienen en dat is voor een Afrikaans land toch wel een prestatie. Misschien komt het wel doordat Botwana het enigste land in Zuidelijk Afrika is dat nooit gekoloniseerd is door een westers land. Ze hebben hier altijd kunnen doen wat ze zelf het beste leek en één van de hoofdpunten daarvan is natuurbehoud! Dat hebben ze hier uitstekend voor elkaar! Wat mij betreft word het morgen zeker een tot ziens als we de grens oversteken naar Namibië!

Overnachting : Chobe safari lodge, Kasane (botswana)

Vorige pagina    Volgende pagina