AFRIKA // DAG 1 // DAG 2 // DAG 3 // DAG 4 // DAG 5 // DAG 6 // DAG 7 // DAG 8 // DAG 9 // DAG 10 // DAG 11 // DAG 12 // DAG 13 // DAG 14 // DAG 15 // DAG 16 //
     2015   // DAG 17 // DAG 18 // DAG 19 // DAG 20 // DAG 21 // DAG 22 // DAG 23 // DAG 24 //

   Reisverslag Afrika 2015   //   NamibiŽ   //  Dag  12  //  Namutoni  ->  Halali  ( Etosha national park )

Etosha national park :

Vandaag gaat de wekker weer eens heel vroeg. We willen bij openen van het park meteen gaan rijden want dan heb je de meeste kans om wilde dieren te zien. Exact 1 minuut nadat de poort is geopend rijden wij het park in. Eerlijk gezegd is de ochtend ronde een behoorlijke tegenvaller en we zien niet zo heel veel bijzonders. Wel zien een mooie zonsopkomst boven het meer met de Flamingoís en diverse antilope soorten. Ook zien bij een waterput een Giraffe en een Jackhals maar dan overstijgt de honger onze drang om dieren te zien.

Rond half 9 zijn we dan weer terug in ons kamp voor het ontbijt. Het is een prima verzorgd buffet en dat is toch wel een meevaller. We lopen nog een rondje door het kamp en bezoeken het oude Duitse fort waar het kamp omheen gebouwd is. Vanaf de toren hebben we een mooi uitzicht over de omgeving. We checken uit en beginnen dan aan onze rit richting het volgende kamp dat we gaan bezoeken.

We zijn amper 10 minuten onderweg als we meteen geluk hebben. Een Cheetah komt ons naast de weg tegemoet lopen. We stoppen, maken een paar foto's maar al snel steekt het dier de weg over de bosjes in. Even later komen we aan bij een met riet begroeide waterhole dat op 15 minuten rijden van de doorgaande weg ligt. Het riet is zo hoog dat we het water niet kunnen zien. Er is verder niks te zien lijkt het maar ineens zien we het hoofd van een leeuwin omhoog komen. De leeuwin staat op loopt een paar meter en begin te drinken, tegelijk zien we het hoofd van nog een leeuwin omhoog komen maar deze gaat snel weer liggen. De andere leeuw gaat na het drinken ook weer terug en als ze eenmaal is gaan liggen is het net of er nooit een leeuw geweest is. Ongelooflijk hoe onzichtbaar deze dieren op nog geen 20 meter van je af zijn. Dit is dus precies de reden waarom je nooit uit je auto moet stappen in een wildpark. Het gevaar ligt soms veel dichterbij dan je eigenlijk denkt.

Voor de 2de keer vandaag zien we een kat en zijn we de enigste die er bij mogen zijn, dat is nog eens geluk hebben! We rijden verder en zien diverse dieren vaak in grote groepen. We stoppen bij de Etosha lookout, hier mag je met de auto een heel stuk de zoutvlakte op rijden. Etosha betekent letterlijk grote witte vlakte en daar kijken we nu ook overheen. Volgens de boekjes is de zoutvlakte met 65 x 100 km zo groot dat hij vanuit de ruimte makkelijk waarneembaar is. Het is er heet, bloed heet! En als we naast de auto staan valt er nog iets op, we horen echt helemaal niks, geen wind, geen vogel echt helemaal niks! Het enigste geluid dat we horen is een soort vreemde zoem in onze oren alsof die ons willen vertellen dat er iets niet klopt.

We rijden over een super slechte weg naar ons kamp en zijn blij dat de auto Łberhaupt heel aankomt. We zijn bijna 2 uur bezig geweest met een weg van nog geen 20 km en we zijn er dan ook even helemaal klaar mee. We komen aan in Halali en kunnen gelukkig al meteen inchecken bij ons huisje dat heel luxe blijkt te zijn. Het is de honeymoon room maar het koste bijna niks extra ten opzichte van een normale kamer. Dit huisje heeft een eigen tuintje met een bubbelbad buiten! We hebben dus heerlijk in het bubbelbad zitten afkoelen voordat we aan het eind van de middag toch nog een rondje door het park zijn gaan maken.

Ook dit keer zien we niet veel maar als stoppen bij een waterhole worden we verrast door een zwarte neushoorn die een bad aan het nemen is. Als hij lekker aan het badderen is komen er ineens 2 kuddes olifanten aan die de waterhole innemen en al snel neemt de zwarte neushoorn dan ook de benen.

We moeten terug naar ons kamp omdat de gate gaat sluiten maar eenmaal in het kamp besluiten we om nog even naar de waterhole van ons kamp te gaan. Deze waterhole ligt naast een heuvel en op die heuvel zijn dan ook allemaal zitplaatsen gemaakt. Samen met tientallen mensen zijn we hier getuige van een show die zo op national geographic uitgezonden kan worden. Eerst een groep Olifanten die word afgewisseld door een volgende groep. Vervolgens komen er in totaal 5 ernstig met uitsterven bedreigde zwarte neushoorns en met een hoop geluid doen ze af en toe toch wel raar tegen elkaar. Het is duidelijk dat dit niet 1 groep is en dat de dieren niet helemaal op hun gemak zijn in elkaars gezelschap. Ineens komt er in de achtergrond ook nog een leeuw het toneel op die ook begint te drinken van de waterhole. Dit alles speelt zich af met een schitterende zonsondergang de horizon.

Na het eten lopen we nog een keer terug naar de waterhole en wederom zien we een show van olifanten, neushoorns en wat we vermoeden een hyena. De waterhole is een beetje verlicht maar dieren die niet rechtstreeks aan het water staan zijn moeilijk te herkennen. De "tribune" waar wij op zitten is nog steeds vol en iedereen geniet muisstil van wat zich hier afspeelt. Een scene die met geen woorden, foto of video ooit te beschrijven is maar nooit meer uit onze gedachte zal verdwijnen.

Overnachting : Halali camp, Etosha national park (namibiŽ)

Vorige pagina    Volgende pagina