ZUID-AFRIKA // DAG 1 // DAG 2 // DAG 3 // DAG 4 // DAG 5 // DAG 6 // DAG 7 // DAG 8 // DAG 9 // DAG 10 // DAG 11 // DAG 12 // DAG 13 // DAG 14 // DAG 15 // DAG 16 //
          2013       // DAG 17 // DAG 18 //   Reisverslag Zuid-Afrika & Swaziland 2013   //  Dag  15  //  Hoedspruit  ->  Graskop

Voor de verandering zitten we vandaag een keer niet om 6 uur in de auto. We ontbijten rond half acht en rijden pas rond half 10 het terrein van onze lodge af. We rijden over de R527 en als deze afloopt draaien we de R36 op. Dit is de toegangsweg naar de panorama route die we vandaag willen rijden. De weg loopt door een soort kloof steeds een stukje verder omhoog. We willen eigenlijk naar de Echo caves maar we nemen een verkeerde afslag en komen er hier veel te laat achter. We rijden dus maar door naar de eerste stop van vandaag.

De eerste stop is het uitzichtpunt bij de Tree rondavels. De parkeerplaats staat zoals overal langs de panorama route vol met souvenirs kraampjes. Vanaf het uitzichtpunt hebben we een mooi uitzicht over blijderivierdam waar we gister beneden stonden. Een erg apart gezicht dat we nu ineens hetzelfde beeld van de andere kant bekijken. Vanaf hier hebben we wel uitzicht op de 3 rondavels die van beneden niet te zien waren. De 3 rondavels zijn eigenlijk 3 bergen naast elkaar in de vorm van een Rondavel (Afrikaans huisje).

Bij de volgende stop hebben we weer een schitterend uitzicht op de canyon. Daarna rijden we door naar Bourke’s luck potholes. Hier moeten we wel entree betalen maar het is slechts een paar euro. In dit gebied heeft de rivier diepe gleuven in de stenen gesleten. Via bruggetjes kan het gebied prima erkent worden. Er zijn mooie watervallen, gekleurde rotsen in de vreemdste vormen en vooral veel toeristen! Het kost soms dan ook wat moeite om een mooie foto zonder mensen erop de maken. Na ongeveer een uur rondlopen hebben we het hier wel gezien en rijden we verder.

De volgende stop is Berlin falls. Hier is een mooie waterval te zien maar eerlijk gezegd is het entree bedrag zwaar overdreven. We zijn langer bezig bij de souvenir kraampjes dan dat we uiteindelijk naar de waterval kijken. We zijn dan ook snel weer onderweg naar de volgende stop. Bij het volgende uitzichtpunt lijkt de wereld echt op te houden. Er is een prachtig uitzicht over het lager gelegen land en bij helder weer schijn je hier tot de grens van Mozambique te kunnen kijken. Het volgende uitzichtpunt is een toeristen trek pleister van de eerste categorie. Gods window is dan ook echt schitterend maar wat mij betreft is het wandel pad naar “forest view” pas echt de moeite waard. Je loopt hier door een stukje tropisch regenwoud naar verreweg het mooiste uitzichtpunt van de route.

De volgende halte is bij “the pinacle” een rots die kaarsrecht omhoog uit de vallei steekt. Rond de klok van 5 uur rijden we het plaatsje Graskop binnen en we checken in bij onze accommodatie. De huisjes liggen op de rand van de kloof met mooi uitzicht. De ware reden voor een verblijf bij deze accommodatie zullen we echter pas morden zien. De zon kom hier recht tegenover de canyon op en schijnt echt onbeschrijfelijk mooi te zijn. We gaan op zoek naar een restaurant en komen uiteindelijk op advies van de eigenaar uit bij the pine & pint restaurant.

We besluiten hier een echte Zuid-Afrikaanse maaltijd te bestellen. We nemen een soep als voorgerecht en bobotti als hoofdgerecht. Het resultaat was echt een geweldige maaltijd en het restaurant is wat ons betreft dan ook een absolute aanrader! Helemaal als je bedenkt dat de meeste mensen in Graskop naar Harry’s pancakes maar zeg nou zelf, wie gaat er op vakantie om pannenkoeken te eten?

Overnachting : Panorama view chalets, Graskop

Vorige pagina    Volgende pagina