ZUID-AFRIKA // DAG 1 // DAG 2 // DAG 3 // DAG 4 // DAG 5 // DAG 6 // DAG 7 // DAG 8 // DAG 9 // DAG 10 // DAG 11 // DAG 12 // DAG 13 // DAG 14 // DAG 15 // DAG 16 //
          2013       // DAG 17 // DAG 18 //   Reisverslag Zuid-Afrika & Swaziland 2013   //  Dag  14  //  Letaba  ->  Hoedspruit

De laatste ochtend in het Kruger nationaal park! We vertrekken weer vroeg en beginnen met een tevreden gevoel aan de weg naar phalaborwa gate om het park uit te rijden. Wederom rijden we als eerste deze richting op en dat heeft zijn voordelen. De weg naar phalaborwa is ruim 50 km en dus zullen we het eerst uur waarschijnlijk niemand tegen komen. Na een tijdje zien we dat de auto die al de hele tijd achter ons rijd stopt en wat afstand neemt. Er hangt een dikke laag mist boven de weg en waarschijnlijk wilde hij daarom wat afstand nemen. Slecht keuze!

Nog geen 5 minuten lijken er stenen op de weg te liggen, of zijn het geen stenen? Langzaam rijden we dichterbij en als we zien wat er wel in de mist ligt worden we echt helemaal gek! 2 vrouwtjes leeuwen en 7 cubs liggen midden op de weg! We stoppen gelijk en zetten de motor af maar toch zijn de leeuwen gestoord en ze staan op. Totaal niet voorbereid op deze ontmoeting heb ik de verkeerde lens op mijn camera zitten. Zo goed als ik kan maak ik foto’s met deze lens en genieten van het moment. Ongelofelijk hoeveel geluk we deze vakantie al gehad hebben. Er komt inmiddels een auto van de andere kant aanrijden en ook deze is zichtbaar door het dolle. De leeuwen vinden het nu echter wel teveel worden en verdwijnen al snel de bosjes in. Op het moment dat de laatste leeuw verdwijnt komt de auto achter ons er weer aan. De mensen stoppen en we zeggen dat er leeuwen zaten. Wij rijden door en de auto achter ons blijft nog even staan om te kijken.

We zien de hele weg tot phalaborwa gate verder geen dieren meer maar we stoppen nog wel bij masorini culture terrain waar we een oude nederzetting willen bezoeken. Op de parkeerplaats stopt ook de auto achter ons stopt op de parkeerplaats en de mensen vragen of we foto’s hebben. Als de vrouw de foto’s van de jonge leeuwtje ziet word ze heel boos op haar man. Ik zei toch dat je niet moest stoppen roept ze! We kunnen er allemaal wel om lachen en lopen richting de prehistoric site. Het blijkt gesloten te zijn maar als we even rondkijken komt er een ranger aan. We krijgen een privé rondleiding over het terrein en hij legt alles op een fantastische manier uit.

Na de rondleiding rijden we naar pahalaborwa waar we in de locale supermarkt inkopen doen. Eindelijk weer eens een wat groter aanbod eten! De winkeltjes in het Krugerpark zijn toch wat beperkt in hun assortiment. We rijden langs de Blijderivierpoort dam waar we uitzicht hebben op de panorama route van morgen. Het meer is erg mooi en het is super rustig in de buurt. We bezoeken ook nog een waterval en rijden dan naar Hoedspruit waar we inchecken in onze lodge voor vandaag. De lodge is van Nederlandse eigenaren die hier net een paar maanden zitten. Het zijn erg vriendelijke mensen en ze vertellen over de avonturen die ze al meegemaakt hebben hier.

In de middag rijden we dan naar Moholoholo waar we een rehability centre willen bezoeken. Omdat we veel te vroeg zijn stoppen we voor wat drinken bij de garden of eden. Dit blijkt echt een heerlijke plek te zijn met een prachtige tuin, aardige mensen en heerlijk gebak! De tuin staat vol met bloemen en we lopen dan ook een hele tijd door de tuin voor we terug rijden naar Moholoholo.

We krijgen hier eerst een presentatie op film te zien over wat ze hier precies doen. Daarna lopen we met een medewerker het terrein over en zien we alle dieren. We krijgen toch een beetje het gevoel dat we in een dierentuin rond lopen en als we dan ook nog een cheeta mogen aaien ben ik er wel een beetje klaar mee. Dit is niet hoe je de wilde dieren van dit land wilt zien. Natuurlijk doen ze hier als dieren opvang goed werk maar als ze ons uitleggen dat dieren ook verkocht worden aan privé reservaten vind ik het wel bedenkelijk worden. De medewerker voert de leeuwen vlees en als we er naar vragen blijkt dit olifanten vlees te zijn. We vragen hoe ze dit krijgen en krijgen een bizar antwoord. In de privé parken schieten rijke mensen tegen betaling olifanten dood, het carcas word dan naar hun gebracht zodat ze daar de dieren mee kunnen voeren. De medewerker verteld ook nog dat de olifanten niet bedreigt zijn en dat er niks raars aan is om ze tegen betaling neer te schieten. Als de tour is afgelopen verlaten we dan ook met een vreemd gevoel het terrein en rijden terug naar onze lodge.

Overnachting : Cheetah inn, Hoedspruit

Vorige pagina    Volgende pagina