ZUID-AFRIKA // DAG 1 // DAG 2 // DAG 3 // DAG 4 // DAG 5 // DAG 6 // DAG 7 // DAG 8 // DAG 9 // DAG 10 // DAG 11 // DAG 12 // DAG 13 // DAG 14 // DAG 15 // DAG 16 //
          2013       // DAG 17 // DAG 18 //   Reisverslag Zuid-Afrika & Swaziland 2013   //  Dag  13  //  Kruger national park

Vol goede moet staan we ’s ochtends weer vroeg op en rijden we het park weer in. Na zo’n top dag als gister ga je toch stiekem weer weg met de hoop hetzelfde te zien. Toen ik een aantal jaar geleden met Suzanne in Zuid-Afrika was reden we met een ranger rond Letaba restcamp en dus probeer ik dezelfde route te zoeken. Het is echter erg moeilijk om de weg te vinden als je de laatste keer niet zelf gereden hebt. Daarnaast is het Krugerpark echt immens groot. Je kunt hier dagen rondrijden zonder ook maar 1 keer dezelfde weg bereden te hebben.

Uiteindelijk komen we op de S46 en rijden langs de rivier richting het zuiden. Langs de weg hebben we mooie uitzicht punten alleen de hoeveelheid wildlife valt wat tegen. Of lijkt dat nou maar zo en zijn we door gister gewoon verwend geraakt? Na een tijdje besluiten we om ons dan ook op andere dingen te focussen vandaag. We gaan op zoek naar vogels en kleine dieren die je normaal zomaar voorbij rijd. Als wat we extra zien is dan mee genomen en al snel zien we ook iets extra’s! 2 giraffen die met elkaar willen sexen! We blijven een tijdje staan maar de mannetjes giraf is duidelijk afgeleid voor zijn daad. Uiteindelijk probeert hij wel een paar keer op het vrouwtje te springen maar die loopt dan telkens net weg.

We zien erg veel vogels langs deze weg en zelfs een saddle billed stork die op een nest boven in een boom haar jong eten geeft. Uiteindelijk komen we op de S44 langs een schitterend uitzichtpunt over de rivier. Beneden liggen grote groepen nijlpaarden en diverse krokodillen. Dit is ook de eerste plek vandaag waar we wat meer mensen tegenkomen. Als we op de kaart kijken zien we dat we niet ver van Olifants restcamp af zijn. Dit blijkt toch wel één van de mooiste kampen te zijn in het park. De huisjes liggen allemaal op een heuvel met uitzicht over de rivier. De rivier zelf is het echt prachtig met veel rotsen, stroompjes en groen ertussen. Ook is er bij het restaurant in de buurt een uitzichtpunt gemaakt vanwaar je de rivier goed kan bekijken. De souvenir winkel is na Skukuza toch wel de grootste die we gezien hebben en we kopen hier dan ook wat leuke herinneringen.

Nadat we iets gegeten hebben rijden we verder via de H8 richting het westen. Er zijn maar weinig kleine wegen rondom Olifants camp en dus zijn we genoodzaakt om over de asfalt wegen te rijden. Dezelfde asfaltweg hebben we een paar dagen geleden ook gereden en hier zagen we maar heel weinig. Nu zien we wel een groep met meerdere jonge giraffen de weg oversteken. Maar duidelijk geschrokken van onze auto zijn ze snel weer in de bush verdwenen. Het is inmiddels rond de middag en bloed heet! We rijden daarom terug naar Letaba en blijven daar tot de ergste hitte voorbij is. Rond een uur of 4 gaan we toch nog één keer op pad!

Het is de laatste keer dat we laat in de middag kunnen rijden door het park en misschien zien we wel weer zoveel als gister! Maar dat maakt ons eerlijk gezegd niet zoveel uit. We hebben al zoveel gezien dat alles wat we zien is meegenomen. Veel mensen rijden zoekend door het park maar dan heb je echt een slechte safari. De dieren laten zich niet zoeken! Je kunt veel beter overal voor openstaan en willekeurig rondrijden dan specifiek een route rijden om één dier te zien. Dan kom je altijd teleurgesteld terug in het kamp. We zien niet heel erg veel tijdens ons middag rondje maar wel weer veel vogels! Onder ander de Kori Busterd en die hadden we nog niet op onze lijst staan! Ook zien we de grote groep met buffels weer langs de weg lopen maar rond 5 uur draaien we de auto weer om. We stoppen nog op de brug oer de letaba waar we veel mooie vogels zien.

Terugrijdend naar het kamp kijken we terug op een fantastische week krugerpark. Morgen rijden van Letaba naar Phalaborwa maar onze safari is nu al geslaagd. Als we in ons boekje kijken hebben we bijna alle zoogdieren gezien behalve de cheetah en we zijn dus dik tevreden. We hebben ook het gevoel dat het nu wel mooi geweest is en dat we terug naar de bewoonde wereld willen. Het rijden door het krugerpark is fantastisch maar ook wel erg vermoeiend. Continu zijn we aan het opletten geweest en de tempraturen zijn echt verschrikkelijk op sommige momenten.

Overnachting : Letaba restcamp, Kruger national park

Vorige pagina    Volgende pagina