ZUID-AFRIKA // DAG 1 // DAG 2 // DAG 3 // DAG 4 // DAG 5 // DAG 6 // DAG 7 // DAG 8 // DAG 9 // DAG 10 // DAG 11 // DAG 12 // DAG 13 // DAG 14 // DAG 15 // DAG 16 //
          2013       // DAG 17 // DAG 18 //   Reisverslag Zuid-Afrika & Swaziland 2013   //  Dag  12  //  Lower sabie  ->  Letaba (kruger national park)

Als je vooraf droomt over een safari dan was vandaag exact zoals deze dag gelopen zou zijn. Waar we gister weinig noemenswaardigs zagen was vandaag een aaneenschakeling van hoogtepunten. We vertrokken weer vroeg maar dit keer tegelijk met ongeveer 15 andere auto’s. Iedereen verliet het kamp echter richting het zuiden terwijl wij weer als enigste naar het noorden vertrokken. We zijn zo vroeg dat het nog behoorlijk donker is. Als de zon eenmaal begint door te komen ontpopt zich een werkelijk droom scenario.

Er hangt enorm veel nevel net boven de grond en de opkomende zon geeft een prachtige rode gloed door de mist. Eerst zien we een neushoorn die mysterieus door de mist loopt en dan steekt er een jakhals over. De zon begint nu echter fantastisch door de mist te schijnen en we grappen dat er nu eigenlijk iets de weg over moet steken. En dan gebeurt het, alsof onze wensen vervuld word komen er een aantal Kudu’s aanlopen en stuk voor stuk steken ze de weg over. We parkeren onze auto midden op de weg en al hangend uit de auto maak ik de mooiste foto die ik ooit gemaakt heb. Een kudu die door de nevel de weg oversteekt terwijl de zon de lucht en de nevel rood kleurt. Een werkelijk onbeschrijfelijk moment dat ons de matige dag van gister direct doet vergeten.

Als we verder rijden ligt er 2 km verder ineens een hyeana midden op de weg en we zien een aantal klippspringers over de weg lopen. We stoppen bij Orpen dam voor ons ontbijt en rijden daarna via de H1-2 richting het noorden. Een schitterende weg door grote savannes vol olifanten, zebra’s en Gnoes. We stoppen ook bij de giant baobab boom en zien diverse grote roof vogels vel heel dichtbij. Bij de brug over de olifants rivier mogen we uit de auto en nu merken we pas hoe heet het is. Het is rond de middag en het is buiten de auto bijna niet te houden. We kijken hier naar de nijlpaarden en krokodillen in de rivier en rijden dan door richting Letaba. Vlak voor onze auto springt nog een grote groep giraffen de weg over maar verder zien we tot het kamp niks meer.

Als we ingecheckt zijn bezoeken we meteen even het museum van Letaba over olifanten. Erg interessant maar ook wel een beetje cruel om te zien hoe de olifanten gestroopt zijn voor hun grote slagtanden. Ook boeken we een avond safari voor na het eten vanavond. Naast ons huisje zit een Zwitserse vrouw en die laat ons foto’s zien uit de omgeving hier. Eigenlijk wilden we vandaag niet meer weg gaan maar de vrouwe brengt ons aan het twijfelen. We zijn ook maar 1 keer hier en dan willen we niks doen! Rond 4 uur stappen we dan toch in de auto en besluiten naar een vogel kijkhut te rijden op een half uurtje van het kamp.

Als we echter het kamp uitrijden is het meteen raak! Een leeuwin op 2 meter naast de weg die ligt te loeren op een groep impalas. Deze hebben het echter al snel door en dus gaat het plan van de leeuwin niet door! Dol gelukkig dat we ook een leeuw gezien hebben rijden we verder en al snel zien we langs de weg een groep van minsten 100 buffels lopen. Een bijzonder gezicht om zoveel dieren tegelijk te zien lopen. Eenmaal bij de vogel kijkhut hebben we weer geluk. De hut ligt met een prachtig uitzicht op een heuvel langs de rivier. Er zijn diverse vogels maar de Fish eagles trekken onze aandacht. Blijkbaar zit hun nest bijna boven ons hoofd want ze vliegen af en aan recht op de kijkhut af. Hierdoor kunnen wij fantastische actie foto’s maken van vliegende fish eagles.

Het is nu echt tijd om terug te gaan te rijden en als we op 10 minuten van het kamp rijden zien we ineens iets oversteken op 100 meter voor de auto. Een katachtig dier en we rijden snel naar de plek toe. Als we aankomen vallen onze monden open, een luipaard op 2 meter van de weg zittend in het gras. Er is niemand te bekennen en we maken prachtige foto’s! Als er nu een tijdje nog een auto komt stopt hij 100 meter terug, kom dan dichterbij denken we maar al snel blijkt dat daar ook een luipaard ligt! Een super bijzonder moment met verreweg het mooiste dier dat we zijn tegen gekomen.

Na het eten stappen we in voor de avond safari en eigenlijk zien we niet zo heel veel. Met zaklampen schijnen we de struiken in, soms zien we konijnen en soms impala. Als we bij de brug komen zit er echter een hele grote uil midden op de brug. Een prachtige vogel en de ranger probeert rustig dichterbij te komen. Op dan moment ziet echter iemand aan de andere kant van de brug een luipaard oversteken! De ranger geeft volgas, verjaagt de prachtige uil om vervolgens tot de conclusie te komen dat het luipaard alweer weg is. Een beetje geďrriteerd rijden we terug naar het kamp, dat luipaard hadden we al gezien dus wij waren veel liever voor de uil gegaan. Maar dat is dan gelijk het nadeel van een game drive, je kunt niet je eigen ding doen en dat valt ons wel een beetje tegen. Eenmaal terug in ons huisje zijn we nog steeds door het dolle van deze dag. Achteraf was dit absoluut de beste dag van onze vakantie!

Overnachting : Letaba restcamp, Kruger national park

Vorige pagina    Volgende pagina