ZUID-AFRIKA // DAG 1 // DAG 2 // DAG 3 // DAG 4 // DAG 5 // DAG 6 // DAG 7 // DAG 8 // DAG 9 // DAG 10 // DAG 11 // DAG 12 // DAG 13 // DAG 14 // DAG 15 // DAG 16 //
          2009        // DAG 17 // DAG 18 // DAG 19 // DAG 20 // DAG 21 // DAG 22 // DAG 23 // DAG 24 // DAG 25 //

    Zuid-Afrika 2009     //     Dag 13     //     Lesotho  :  Kingdon in the sky

Vandaag hebben we een tour gemaakt met een 4x4 over de "Sani Pass" naar het land Lesotho. Wat een ervaring was dit! Voor iedereen die naar Zuid-Afrika gaat is dit zeker een aanrader. Het kost wel 50 euro per persoon maar het is elke cent meer dan waard! We hadden telefonisch gereserveerd Bij Major Adventures. Rond half 10 's ochtends vertrokken we in Underberg. Bij ons in de 4x4 zaten nog 3 oudere dames en onze chauffeur / Guide die Warren hete. Onderweg vertelde hij allerlei interessante dingen over het gebied, de weg en natuurlijk over Lesotho waar we heen gingen.

De Sani pass loopt van Zuid-Afrika over het Drakensgebergte naar Lesotho. Je overbrugt ongeveer 1500 meter in hoogte. De top ligt op ongeveer 2800 meter hoogte. De weg zelf is echt onbegaanbaar terrein voor een normale auto. Overal liggen grote rotsen en stromen riviertjes over de weg. Op het bovenste deel ligt in de winter vooral veel een sneeuw en ijs maar daarover dadelijk meer. Lesotho word overigens ook wel "Kingdom in de sky" genoemd. Dit omdat dit het enigste land ter wereld is dat in zijn geheel boven 1000 meter hoogte ligt. Warren vergeleek de Sani pass met een Afrikaanse massage en dat was het ook! Je word alle kanten op geslingerd en gestuiterd en dat voor ongeveer 2,5 uur omhoog en 2 uur omlaag. Een chauffeur uit een andere 4x4 vertelde dat ze de Sani pass aan het asfalteren zijn (1% voltooid). Dit was zonde want de Sani pass is nu juist een avontuur volgens hem. En daar had hij gelijk in! Eenmaal bij het besneeuwde gedeelte begon het echt leuk te worden. De 4x4's kwamen met moeite nog omhoog. 1 van de 4 4x4's in ons groepje ging ook kapot en de mensen moesten dus verder omhoog lopen. Wij blij dat onze auto heel bleef maar het lachen was voor korte duur. Een paar haarspelt bochten verder werd het ijs te veel en kwamen de 4x4's niet meer omhoog. Iedereen dus uitstappen en verder lopen. Ongeveer 1 km door sneeuw en ijs. Achter ons probeerden de chauffeurs de lege 4x4's alsnog omhoog te krijgen wat tot lachwekkende taferelen lijden. Vol spinnend en glijdend gleden ze telkens terug naar beneden als ze de bocht bijna door waren.

Toen we eenmaal boven waren was het toch 1 chauffeur gelukt om een 4x4 naar boven te krijgen. Beetje jammer aangezien we al boven waren. Boven moesten we eerst door de douane en kregen we weerleuke stempels in ons paspoort erbij. We zijn daarna eerst naar de "Sani top challet" gegaan. Dit is de hoogste pub in Afrika en je hebt hier werkelijk een schitterend uitzicht. We hebben wat gegeten wat overigens erg goed was.

Na het eten gingen we onder leiding van Warren naar het dorpje wat bovenop de berg lag. Wat we hier aantroffen is echt niet te beschrijven. De beelden die we hier te zien kregen zie je normaal echt alleen op tv in een documentaire of zo. De mensen leven hier werkelijk met niks. Er staan hutjes van niks waar soms tot wel 7 mensen in wonen. De sneeuw was nu ongeveer 10 centimeter maar kan soms ook tot 2 meter stijgen. De mensen lopen met oude kleren met daaromheen allemaal doeken tegen de kou. Overal liepen ook honden die er erg slecht uitzagen. Met name de poten waren helemaal aangetast door de sneeuw waar ze de hele dag in moeten lopen. Ook erg indrukwekkend waren de kinderen die allemaal kwamen poseren voor een foto. We mochten ook nog in huisje kijken en Suus mocht nog Lesotho bier proeven wat erg naar Karnemelk smaakte volgens haar.

Na de rondleiding gingen we weer door de douane en konden we weer naar beneden. Gelukkig hadden de chauffeurs een kapotte 4x4 die boven op de top stond gerepareerd waardor we niet hoefden te lopen. Na 2 uur afdalen en bibberen waren we eindelijk terug in Underberg. Een lange maar zeer indrukwekkende dag die ons nog lang bij zal blijven.

Hotel : Drakensbergen Gardens Underberg

Vorige pagina    Volgende pagina