ZUID-AFRIKA // DAG 1 // DAG 2 // DAG 3 // DAG 4 // DAG 5 // DAG 6 // DAG 7 // DAG 8 // DAG 9 // DAG 10 // DAG 11 // DAG 12 // DAG 13 // DAG 14 // DAG 15 // DAG 16 //
          2009        // DAG 17 // DAG 18 // DAG 19 // DAG 20 // DAG 21 // DAG 22 // DAG 23 // DAG 24 // DAG 25 //

   Zuid-Afrika 2009     //     Dag 11     //     Addo elephant park   ->   Transkei

Na het ontbijt en een leuk gesprekje met de Nederlandse eigenaren van deze B&B zijn we eerst weer naar Addo elephant park geweest. We zijn vandaag helemaal naar het zuidelijkste puntje van het Addo elephant park gereden om vervolgens bij "Colchester" het park te verlaten. Vanaf daar konden we makkelijk de N2 op richting Stutterheim.

Ons eerste uur in het Addo elephant park leken we eerst weinig geluk te hebben met het zien van de dieren. Maar uiteindelijk zagen we toch nog een hoop. Eerst zagen we natuurlijk weer een heleboel olifanten die altijd leuk zijn om te zien. Verder zaten er vandaag ook weer veel Kudu's, Stokstaartjes, Warthogs en Struisvogels. Op de wegen in het park ligt overigens erg veel olifanten poep. Het is echter verboden om hier doorheen te rijden! In de poep nestelen de mest kevers. Dit zijn zwarte kevers van 5 - 10 cm groot die alleen nog in het Addo park voorkomen. De kevers leggen hun eieren in de poep van de olifanten. Als je over de poep heen rijd kan je dus een van deze kevers plat rijden. Soms is het wel lastig om alle poep te ontwijken aangezien er echt teveel ligt!

Na ongeveer een uurtje in het park konden we eindelijk nieuwe dieren op onze lijst aanstrepen. We zagen een Black backed jackhals die aan het graven was naar voedsel. Een stuk verder lag een dode Buffel op de weg, waarschijnlijk gepakt door de leeuwen en 200 meter verder zagen we een kudde van wel 100 buffels die precies langs de weg stond. We twijfelden eerst of we er wel langs konden aangezien de Buffels echt op hun hoede waren en er best agressief uit zagen. Uiteindelijk besloten we er toch langs te rijden wat erg indrukwekkend was. Ongelofelijk hoeveel dieren hier bij elkaar stonden. In het Zuidelijke deel van het park zagen we vooral veel antilope soorten als Bush bucks en Kudu's. Rond half 12 uur reden we bij Colchester de N2 op richting Stutterheim. De weg hierheen loopt door de voormalige staat "Transkei". Dit staat bekent als het armste gebied van Zuid-Afrika. Ook morgen als we naar Underberg rijden komen we hier nog doorheen. We hadden veel gehoord over deze weg maar uiteindelijk viel het vandaag allemaal wel mee. In Grahams town zijn we nog gestopt voor wat boodschappen. De stad voelde goed aan en het zag er relatief netjes uit. we waren bij een modern winkel centrum waar we ons absoluut niet onveilig voelde. Vanaf Grahams town werd het wel andere koek. De steden werden steeds armer en de hoeveelheid verkeer nam af.

Het hoogte punt vandaag was King Williams town waar we absoluut niet hadden willen uitstappen. De straten liepen hier vol met mensen en overal lag rotzooi in de vorm van afval op straat. Ook stonden er lange rijen van soms wel 100 mensen voor de pin automaten. Later bleek het Pay day te zijn en mensen kwamen dus gelijk hun geld opnemen. Langs de straten waren ook overal marktjes waar ongeveer alles wat te verkopen werd verkocht werd. Wij voelden ons in de auto absoluut niet onveilig en hadden meer een gevoel van onwerkelijkheid dan onveiligheid.

Toen we in ons hotel in Stutterheim kwamen hebben we besloten niks meer te doen. De stad nodigt niet uit om te winkelen en we hadden zo lang gereden dat we wel wat rust konden gebruiken. Overigens bleek bij hotel weer dat we de enige gasten in het hele hotel waren wat toch een raar gevoel geeft.

Hotel : The mandersson Stutterheim

Vorige pagina    Volgende pagina