SPANJE    // DAG 1 // DAG 2 // DAG 3 // DAG 4 // DAG 5 // DAG 6 // DAG 7 // DAG 8 // DAG 9 // DAG 10 // DAG 11 // DAG 12 // DAG 13 // DAG 14 // DAG 15 // DAG 16 //
   PORTUGAL // DAG 17 //

   Reisverslag  Spanje en Portugal  2016   //  Dag  9  //  Luz

Het weer blijkt vandaag inderdaad een stuk beter geworden. Althans het regent een stuk minder en de wind is iets minder. Het schitterende weer waar de Algarve om bekent staan gaan wij waarschijnlijk niet meer mee maken. Vandaag rijden we over binnenwegen helemaal naar Faro. De snelweg proberen we een beetje vermijden omdat we niet helemaal weten hoe het met de elektronische tol zit.

We stoppen eerst nog even in Lagos bij de supermarkt om spullen voor het ontbijt morgen te halen. We hebben de afgelopen dag een paar keer chocomelk gedronken die echt niet te drinken was. Als ik voor het vak sta zie ik dat ze dezelfde gele pakken als thuis hier ook verkopen. Zonder nadenken gaat er dus een pak mee! Als we later in ons huisje komen zien we dat het pak ook echt Nederlands is. De prijs bleek echter niet zo Nederlands! 3,50 voor 1 pak chocomelk! Voortaan toch maar wat beter kijken in de winkel!

Half Lagos blijkt afgesloten ivm een hardloop wedstrijd en dus moeten we een beetje omrijden. We stoppen ook nog bij het LPG tankstation en ik vraag meteen even hoe het met het tol systeem zit op de snelweg. Het vrouwtje achter de balie heeft werkelijk geen enkel idee en dus moeten we verder zoeken.

De binnenwegen zijn goed te rijden en overal rijd het ook prima door. Wat wel opvalt is dat Portugal eigenlijk maar een arm land is. We zien veel vervallen of verlaten gebouwen en het wegdek mag op sommige punten ook wel een nieuw laagje asfalt hebben. Ne het is duidelijk zichtbaar dat alles langs de stranden piek fijn in orde word gehouden maar daar waar de toeristen niet komen is het ook gelijk een stuk minder.

Na Faro rijden we nog een stukje door nationaal park Ria Formosa. Dit park is een wetlands park waar ontzettend veel vogels komen. Ook is het de laatste plek in Europa waar de kameleon voorkomt. Het park is mooi met diverse kijkhutten maar door de harde wind krijgen we er eigenlijk weinig van mee. We zien een groepje Flamingos, wat witte reigers en veel krabben maar dan houd het al snel op. Het park heeft absoluut zijn charme maar ook hier geld dat bij slecht weer dat al snel verdwenen is.

We rijden toch de tolweg op terug naar Lagos en stoppen bij het eerste tankstation. Ja hier weten ze eindelijk iets over het tol systeem, we kunnen pasjes kopen die je per sms kan activeren met het kenteken van je auto. Als je een tol poortje passeert word het bedrag automatisch ingehouden van dit pasje. Wel een probleem de pasjes zijn uitverkocht! We rijden dus verder en bij het volgende tankstation hebben ze de pasjes gelukkig wel. De medewerker is ook echt behulpzaam en vriendelijk en legt precies uit wat ik moet doen. We rekenen aan de hand van een kaart uit hoeveel we al gereden hebben en hoeveel we nog moeten rijden als we terug naar Spanje gaan en ik besluit om 2 pasjes van 20 euro te kopen. Ze bestaan ook van 5 euro maar ja die heeft hij natuurlijk niet.

In de auto sturen we gelijk de smsjes en krijgen een bevestiging dat er op ons kenteken nu een balans van 40 euro staat. We rijden terug naar ons huisje en passeren diverse tolpoortjes. Bij ons hotel log ik even in om te kijken of de bedragen worden afgeschreven maar tot op heden nog helemaal niks. We hadden al vernomen dat het systeem geen buitenlandse kentekens herkent en dat lijkt dus toch te kloppen. Echter zijn de boetes meer dan 100 euro als je 1 tol poortje niet betaald hebt en dus wilde wij het zekere voor het onzekere nemen. Daarbij bestaat er ook altijd nog de mogelijkheid dat we aangehouden worden en daar hebben we allemaal geen zin in.

Nadat Suus wraps gekookt heeft maak ik nog even een wandeling over de kliffen achter ons huisje. Er loopt een klein smal paatje helemaal naar beneden en daal af tot zee niveau. De vloed begint zich terug te trekken en ik vind het een ideaal moment om mijn nieuwe ND1000 filter voor de camera eens te proberen. Door het filter kan ik sluitertijden van enkele minuten toepassen en dat geeft geweldige effecten. Ze zee veranderd in een soort ijs laag en de golven veranderen in een laag mist die over de rotsen hangt. Nadeel is wel dat na elke foto de lens schoongemaakt moet worden. Bij elke golf vliegen er duizenden spetters water de lucht in die ik weer heel duidelijk terug zie op elke foto.

De rest van de avond kijken we een beetje televisie. We kunnen de wereld omroep ontvangen in ons huisje en dus kunnen we nog net het eind van de voetbal competitie volgen. Morgen schijnt het de hele dag weer droog te blijven dus wij zijn benieuwd!

Overnachting : Resort Quinta do mar da Luz, Luz (Portugal)

Vorige pagina    Volgende pagina