SPANJE    // DAG 1 // DAG 2 // DAG 3 // DAG 4 // DAG 5 // DAG 6 // DAG 7 // DAG 8 // DAG 9 // DAG 10 // DAG 11 // DAG 12 // DAG 13 // DAG 14 // DAG 15 // DAG 16 //
   PORTUGAL // DAG 17 //

   Reisverslag  Spanje en Portugal  2016   //  Dag  5  //  Monfrague

Gister had ik telefonisch al even contact gehad met Elly van www.extremadura-spanje.com om de laatste details van mijn bijeneter excursie door te spreken. Gelukkig bleek dat ik niet extreem vroeg op moest en dus konden Suus en ik eerst nog samen ontbijten. Om iets voor half negen reed ik zonder Suzanne naar het opgegeven adres dat erg duidelijk en makkelijk vindbaar was. Gertjan en Elly wonen hier in Spanje. Zij verhuren huisjes en organiseren ook excursies met diverse doeleinden. Mij sprak de bijeneter excursie het meeste aan en maanden geleden had ik dit per mail al besproken.

Gertjan en Elly zijn ontzettend vriendelijke mensen en alles ging zoals afgesproken. Vanaf hun terrein reden we met een 4x4 door een weiland naar een klein beekje waar 2 schuiltentjes stonden. Bij elke schuiltent stond een tak waar hopelijk de beieneters op zouden gaan zitten. Mijn tentje was ongeveer 1 vierkante meter groot maar prima voor een ochtendje fotograferen. Het tentje stond gelukkig ook in de schaduw wat het wel een stuk aangenamer maakte. Gertjan zelf ging in de andere schuiltent ongeveer 100 meter verder zitten. Belangrijkste regel is was dat ik ten alle tijden nooit zelf de tent uit mag komen. Als ik er uit wil moest ik Elly bellen en dan kwam ze mij en Gertjan meteen uit het tentje halen. De bijeneters zien de tentjes los van de mensen omdat de mensen er alleen zijn als de 4x4 er is. Op deze manier verstoren we het gedrag van de vogels zo min mogelijk en dat respecteer ik nauurlijk.

Toen Elly weg reed was het binnen 5 minuten raak. Een bijeneter op mijn tak! Echter word het daarna lang stilletjes. Honderd meter verder zie ik dat Gertjan meer geluk heeft met zijn tak die bijna continu bezet is. Na ongeveer een uur wachten is er ineens weer activiteit echter niet op mijn tak! Naast mijn tentje zijn 2 bijeneters een nestje aan het graven in de rivier bedding. Ik draai mijn camera stiekem uit het andere raampje en krijg ze mooi op de foto. Na een tijdje krijg ik telefoon van Elly, Gertjan had vanuit zijn tent gezien dat het op mijn tak stil was en de vraag was of ik wilde ruilen. Ik vond het aanbod echt geweldig maar besloot toch te blijven zitten. Elly moest met de 4x4 eerst weer komen, dan moesten we snel ruilen en de kans bestond dat we dan allebei niks meer hadden.

Een goede keuze bleek achteraf! Vanaf het telefoontje heb ik anderhalf uur non stop bijeneters en andere vogels op de tak en in de rivier bedding gehad. Het was een geweldig feest en elke foto leek wel raak! Rond 12 uur had ik zoveel moois gezien dat ik besloot om Elly te bellen of ze ons op kon halen. Inmiddels was het tentje ook in de zon komen te staan en dat begon wel een beetje te broeien. Als toetje kwam er ineens een grote groep gieren in het weiland voor ons naar beneden. Later hoorde ik van Gertjan dat een schaap daar een lammetje had gekregen en dat de gieren waarschijnlijk op de nageboorte afkwamen. Na tien minuten kwam Elly ons uit de tentjes halen en ik kon mijn geluk niet op met deze mooie ochtend. Een excursie die iedereen hier zou moeten maken al helemaal vanwege de vriendelijkheid van Gertjan en Elly!

Ondertussen heeft Suus zich prima vermaakt met een bed, een bad en een boek. Toen ik terug kwam zijn we eerst maar wat gaan eten en hebben we heerlijk in de zon op het terras van ons hotel gezeten. Tegen vier uur zijn we nog even Monfrague nationaal park ingereden en hebben nog bij de rots met de gieren gekeken. Helaas vandaag geen gieren vlak voor onze neus al vliegen ze soms wel heel laag over ons heen. Nu zijn we weer aan het wachten op ons avond eten. Het blijft toch wennen om pas om 20.30 te kunnen eten. Morgen vertrekken we hier alweer wat eigenlijk wel jammer is aangezien de omgeving echt prachtig is. Maar ach 1 troost, net als in de Algarve word het hier de komende dagen ook kut weer!

Overnachting : Hospedaria parque de Monfrague, Monfrague (Spanje)

Vorige pagina    Volgende pagina