ZWITSERLAND, ITALIň // DAG 1 // DAG 2 // DAG 3 // DAG 4 // DAG 5 // DAG 6 // DAG 7 // DAG 8 // DAG 9 // DAG 10 // DAG 11 // DAG 12 // DAG 13 // DAG 14 // DAG 15 //     &  FRANKRIJK  2012   // DAG 16 // DAG 17 //

   Zwitserland,   ItaliŽ  en  Frankrijk  2012     //    Dag 11    //   Vaticaanstad  &  Rome

Heerlijk uitgeslapen komen we uit onze sta caravan en gaan we weer op weg naar het centrum van Rome. We stappen dit keer uit op metro station Ottaviano omdat dit het dichtst bij Vaticaanstad ligt. Vanaf het station is het ongeveer 10 minuten lopen naar de het plein voor de Sint Pieter kerk. Het plein blijkt helemaal vol te staan met stoeltjes omdat de paus binnenkort een toespraak gaat geven vanaf het balkon.

De rij is niet zo heel lang en als we eenmaal bij de ingang zijn blijkt de toegang gratis te zijn! Een beetje verbaasd lopen we dan ook de sint Pieter kerk binnen. Als we eenmaal de deur door zijn vallen we pas echt van de ene verbazing in de andere. Het gebouw is werkelijk ongelooflijk imposant en het is bijna niet te beschrijven hoe groot alles is. Ook zijn alle muren versiert met marmer en goud, het is wel duidelijk dat hier een absurde hoeveelheid geld uitgegeven is.

Al snel zien we dat er ook mensen boven in de koepel lopen en dit willen we eigenlijk ook wel. Op zoek naar een trap zien we echter een bordje met graftombe. We besluiten hier in te gaan en dat was toch wel een hele ervaring. Er werd een zachte muziek gedraaid en iedereen was doodstil. Er hing een bijzondere rustgevende sfeer die niet te vergelijken was met de hectiek van boven de grond. Er was ook een zaaltje waar een aantal nonnen aan het bidden waren. Je kunt in de tombe niet alle pausen zien want er liggen er ook een aantal in niet toegankelijk gebied en een aantal liggen boven de grond in de sint pieter zelf.

Eenmaal uit de tombe komen we bij een kassa, hier blijken we kaartjes te kunnen kopen voor de toren. We kopen een kaartje voor de trap omdat die een stuk goedkoper is dan de lift. Blijkbaar zijn er maar weinig mensen die van de toren afweten want er is bijna niemand die hier komt. De trap is eigenlijk meer een rondlopend pad dat om de lift heen naar boven draait. Het uitzicht vanaf het balkon in de toren is erg imposant en je krijgt hier een goed beeld van de schilderingen op het plafond. Aan het eind van het balkon wacht ons een verrassing, nog een trap! We lopen door een verschrikkelijk smal gangetje en via diverse trappetjes komen we boven op het dak van de toren terecht.

Het uitzicht vanaf de toren is echt heel erg mooi. We kunnen 360 graden rond de toren lopen en kijken over de hele stad uit. We gaan via een ander trappetje weer naar beneden en komen op het dak van de sint Pieter waar een restaurant en souvenir winkel is. We dalen verder af en komen weer in de kerk zelf waar net een bruiloft begint! De ceremonie zelf vind in een zij kapel van de sint Pieter plaats en word door middel van gordijnen afgezonderd. We bezoeken nog een museum over de schatten van de kerk en verlaten dan de kerk weer.

We gaan het centrum van Rome weer in en wandelen via de Engelen brug naar Piaza Navona. Dit is een gezellig druk pleintje met diverse fonteinen erop. Vanaf hier lopen we door naar het Pantheon waar een prachtige licht inval door het dak naar binnen komt. Vanaf hier lopen we via het forum weer richting het Colloseum. Bij het Colloseum nemen we weer de metro richting onze camping. De rest van de avond hebben we met onze voeten omhoog gezeten, het was toch wel een behoorlijk lange toch door het centrum geworden!

Overnachting : Camping Fabulous, Rome (ItaliŽ)

Vorige pagina    Volgende pagina