DENEMARKEN // LEGOLAND // SUNDS & HERNING // RANDERS REGNSKOV // THY NATIONAL PARK // VILDBJERG // HIMMELBJERGET & AQUA // RUBJERG //

   Denemarken   //  Rubjerg  knude  fyr

In juli 2015 waren we een lang weekend in Denemarken en hierin besloten we naar Rubjerg knude fyr te gaan. In het kleine dorpje rubjerg staat een oude vervallen vuurtoren die midden in de duinen staat. De vuurtoren staat bekent als de Rubjerg knude fyr en is de grootste toeristische trekpleister in de omgeving. Het plaatsje ligt bijna in het uiterste puntje van Denemarken net iets onder Hirtshals.

Vanuit Sunds reden we via Viborg en Aalborg naar het noorden. Onderweg hebben we veel stukken van de mergriet route gereden die we toevallig tegenkwamen. Met name de margriet route rondom Viborg is prachtig.

Opvallend in het noorden van Jutland zijn de grote aantallen antiek winkels. Wij bezoeken er één met ontzettend veel leuke spullen. Let op de antiek prijzen zijn net als alle andere prijzen een stuk hoger dan in Nederland. Uiteindelijk bereiken we het plaatje Rubjerg waar de parkeerplaats voor de vuurtoren prima aangegeven is. Vanaf de parkeerplaats kan je de vuurtoren al zien liggen in de hoge duinen en het is slecht 10 minuten lopen. Het duingebied is prachtig met veel mooie vogels.

Als we eenmaal de duinen op lopen blijkt dat er ontzettend veel wind staat vandaag. We worden letterlijk gezandstraald onderweg naar de vuurtoren. De vuurtoren zelf is helemaal leeg gehaald van binnen en het glas op de top ziet er van beneden helemaal kapot uit. De harde wind maakt wel duidelijk waarom deze vuurtoren verlaten is. De vuurtorn hebben de onderste helft van de toren letterlijk overspoeld en van de bijgebouwen is op wat losse stenen na niks meer over.

Als we de vuurtoren voorbij lopen en de wind trotseren worden we verrast door een schitterend uitzicht op de Noordzee. De vuurtoren staat veel hoger dan we dachten en dus ligt de zee een kleine 100 meter onder ons. Aan de kust is ook duidelijk te zien dat de harde wind hier niet alleen vandaag te vinden is. Het strand en de kust lijn zijn helemaal weg geslagen door water en wind. Het lijkt dan ook een kwestie van tijd voordat er zoveel van de duinen weg word geslagen dat de vuurtoren naar beneden zal storten. Een toeristische attractie die onze volgende generatie dan ook waarschijnlijk niet meer mee zal maken.

Onderweg terug naar Sunds rijden we weer een groot deel van de margriet route langs de oostkust van de Limfjord. Een prachtig natuurgebied met pittoreske plaatjes dat zeker een bezoek waard is.

Vorige pagina